Hur kan vi föra över rymdteknik till svensk industri och skapa nya innovationer? Hur kan Ideon-företag dra nytta av nya lösningar utvecklade för rymden? Det var temat för vårt senaste Innovation Square, den här gången med Per Persson, Näringslivs- och turismchef på Lunds kommun.

De minimalistiska principerna som används för att designa teknik för rymden är något som Per Persson dra nytta av när man utvecklar smarta städer här på jorden. Det kan handla om att använda smarta material för isolering som är mycket tunna men fortfarande tillräckligt isolerande för att fungera under kalla vintrar, teknik för att nyttja restvärme från byggnader eller hur man kan skapar cirkulära system för vatten och avfall.

“Vi vill utnyttja rymdtekniken när vi planerar lösningar för smarta städer här på jorden”, säger Per. “Ett mål är att hjälpa företag i Lund att bli leverantörer till ESA och NASA. Lund är unik med ESS, MAX IV och Institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet, som är en av världens ledande institutioner inom sitt område. Och detta har ESA sett”, fortsatte Per. Det var en av anledningarna till att ESA lade sitt Space Impact-verkstad i Lund förra året.

Planer att skapa Rymdnod Syd och en rymdinkubator i Lund

“Vi har rymdnoder i norra, östra och västra Sverige och vi vill skapa Rymdnod Syd här i Lund. Vi vill också skapa en rymdinkubator och den skulle kunna placeras på Ideon, eftersom det finns ett fungerande innovationsstödsystem här”, förklarade Per.

Eftersom Innovation Square är en plattform för diskussioner och inte bara en föreläsning från en talare, fanns det många frågor, förslag och inlägg från publiken. En fråga handlade om vilken kompetens som krävs för att kunna skapa en Rymdnod i Lund, där Per svarade att alla kunskapsområden skulle behövas, inte enbart ingenjörer och programmerare. Ett förslag från publiken var att lyfta fram innovationer som främjar en bättre hälsa för astronauter, som intelligent inomhusbelysning och levande växtväggar, något som Ideon-företag skulle kunna leverera till ESA och NASA.

Lund är en hotspot för entreprenörskap

I mars 2017 höll ESA sin Space Impact Workshop i Lund tillsammans med Lunds kommun och Umbilical Design. En innovationsworkshop organiserades av FutureByLund och de frågade Frank M. Saizgeber från ESA om varför de lade konferensen i Lund:

“Vi söker alltid efter hotspots i Europa och när vi letade efter heta platser för entreprenörskap hittade vi Barcelona, Berlin och Lund. Jag tycker att Lund är ett fantastiskt exempel där forskning, utbildning och entreprenörskap samverkar. Jag har bara sett några platser och få universitet som har gjort den kopplingen så bra som Lund”, säger han.

“Vi återvinner innovationer. Innovationer innebär inte att man skapar ny teknik utan att hittar nya sätt att tillämpa den och ta den till marknaden. För närvarande stöder vi omkring 140 nya startups på ESA “, fortsätter han. Du kan se mer från Space Impact Workshop här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.