Vi träffar Anna Hall, programchef för Big Science Sweden, som nyligen flyttade in på Ideon.

Hej Anna, kan du berätta lite om satsningen Big Science Sweden, vad innebär det?

Anna-Hall_Big Science
Anna-Hall, Big Science Sweden

”Big Science Sweden hjälper svenska företag att ta hem beställningar av avancerad utrustning och kvalificerade tjänster från forskningsanläggningar. Vi är en arena där människor möts, nätverk skapas och affärer görs. Vi bygger upp bred kunskap om företag, deras kompetens och möjligheter att leverera. Vi bygger relationer med upphandlingsansvariga och personer som arbetar med teknikutveckling på forskningsanläggningar runt om i Europa.”

”Målet är att få fler företag att satsa på att bli leverantörer till Big Science. Vi arbetar hårt med att förstå anläggningarnas utmaningar för att sedan kunna lotsa in svensk industri som möjliga leverantörer och partners för att lösa utmaningarna. Vi ordnar workshops för att diskutera utmaningar som industri och akademi har och här deltar också representanter från forskningsanläggningar. Vi är som en kopplingsdosa mellan industri, akademi och anläggningar.”

”Det är unikt att Vinnova, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket har gått ihop för att tillsammans finansiera en satsning. Vi är ett konsortium som jobbar nationellt, där Teknikföretagen, Industrikluster IUC Syd, Chalmers, Lunds universitet, Uppsala universitet, Luleå Universitet, RISE, Swerea och Region Skåne är med.”

När du säger Big Science, vad menar du då?

”Storskaliga forskningsanläggningar. Ett exempel är CERN, som skapades på 50-talet som ett europeiskt samarbetsprojekt. Det var på CERN som world-wide-web uppfanns 1989 för att de behövde strukturera sin data. Det är ett exempel på en spinoff som kommit från en storskalig forskningsanläggning. Vem vet vad som kommer att komma ut från MAX IV och ESS?”

Big Science Sweden är Sveriges Industrial Liaison Office, vad betyder det?

”Det betyder att vi är med och ser till att Sverige levererar till de 13 europeiska storskaliga forskningsanläggningarna som är med i samarbetet. Målet är att ha så hög industriretur som möjligt, alltså att företag från medfinansierande länder ska få order motsvarande en andel av anläggningarnas totala inköp.”

”Dessa högteknologiska forskningsanläggningar ska inte baraupphandla själva anläggningen, utan också IT-system, ytbeläggning, mikrovågsteknologier, optik, sensorer, energilösningar, fjärrstyrning, automatisering, visualisering av data med mera och här kan svenska företag vara med och leverera.”
”Sverige har ett rykte om att vara duktiga inom många områden, men det har inte riktigt paketerats till forskningsindustrin tidigare, det är vad vi gör nu. Så vi kartlägger och identifierar alla kompetensarenor, exempelvis universitet och institut.”

Det pratas mycket om spännande forskning som kan göras vid MAX IV och ESS, men vilken nytta kan industrin ha av anläggningarna?

”Vi brukar prata om up-stream och down-stream. Down-streamhandlar om att använda anläggningen, där resultatet ägs av forskarna. Up-stream handlar om arbetet runt en anläggning, som att designa, bygga och uppgradera en anläggning. Den innovationskraften finns nu i Lund.”

Ofta är det banbrytande tekniker som anläggningarna behöver för att fungera. Ett exempel är ESS, som kommer att ha 1,7 miljoner kontrollpunkter. Här behövs kanske artificiell intelligens och maskininlärning för att kunna styra anläggningarna. Vi måste hitta processer för att dra nytta av anläggningarna, vad vi lär oss av att bygga dem här i Lund och få ut den innovationskraft som finns. Detta vill vi hitta vägar för, att ta en innovation och kommersialisera den. Här har Ideon en viktig roll.

”Vi har en unik chans att kompetensutveckla svensk industri till en ny nivå. Att använda anläggningar är en sak, men att vi nu bygger anläggningar och att kompetensen utvecklas här är helt fantastiskt. De högteknologiska och innovativa projekten driver teknikutveckling, men utvecklar också enskilda individer, vilket gör att svensk industri får nya kompetenser och blir mer konkurrenskraftiga.”

”Många förstår nog inte vilken kompetens som redan finns här i Lund, exempelvis finns det 49 nationaliteter som arbetar på ESS, och denna kompetens kommer att locka fler företag till att etablera sig i området. Alla rapporter visar att en instoppad krona i Big Science ger tre kronor tillbaka (referens?).”

Ni har flyttat in hos Ideon Open, varför då? Vad får ni för fördelar av att sitta här?

”Ideon och Lund är en naturlig plats för oss att finnas på, särskilt som ESS och MAX IV finns här. Vi kan använda lokalerna för att facilitera möten och workshops nära anläggningarna. Båda anläggningarna jobbar mycket med in kind-leveranser och vi vill se hur det kan överföras till lokala leverantörer, så att vi bygger en nationell kunskap.”

”Lund är en attraktiv plats och Ideon är en viktig arena där företag och människor kan mötas och utvecklas tillsammans. Ideon har fyra fokusområden, där smarta material är en viktig del. Ideon har också en uppgift att driva företagsutvecklingen och stötta företag som vill utveckla innovativa material, så vi ser många samarbetsmöjligheter. Beyond (Ideon Opens företagsaccelerator)där de driver innovationsprojekt är också intressant för oss. Ett av våra mål är att driva högteknologisk utveckling och innovationsprojekt, där vi kan få hjälp av Beyond och Ideon Open.”

Vad arbetar ni med just nu?

”Just nu är vi mycket ute på anläggningarna för att förstå deras utmaningar, för att sedan kunna matcha mot industrin. Vi är nystartade och är inne i en uppbyggnadsfas. Vi jobbar mycket med studiebesök, även till andra anläggningar. Den 10-11 april går ett studiebesök till DESY/EXFL i Hamburg, hör av dig om du är intresserad av att följa med!”

Vill du veta mer om Big Science Sweden?


Besök hemsidan eller följ dem på Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.