Av Clara Löfvenhamn, Bossbloggen

Att bygga ett företag från grunden är en speciell resa och det kan rent utav kännas som att ditt företag är ditt skötebarn. Vilket inte är så konstigt om det är din egen idé som du har förverkligat genom att investera din tid, dina pengar och ditt engagemang i under flera år. Till en början är du sällan bara VD utan även försäljningschef, produktutvecklare, ekonomichef och marknadschef av ren nödvändighet. Men med tiden kan du förhoppningsvis skala upp företaget så att du får färre och färre hattar på huvudet och till slut är det bara VD-hatten som återstår.

Clara Löfvenhamn, foto Zeynep Seitomer

Clara Löfvenhamn, foto Zeynep Seitomer

Vilket inte är så ”bara”. Att vara ytterst ansvarig och leda sin egna skapelse in i framtiden är inte alltid en dans på rosor. Många gånger är det en fördel att det är du som grundare som är VD eftersom du har varit med på vartenda steg av resan. Det är förmodligen du som kan ditt företag bäst. Men det finns ändå stunder då den kan vara läge att överväga att lämna över ledarskapet till någon annan, här är fyra av dem:

Om du blir en flaskhals

En ledare som ska engageras i alla beslut, oavsett hur stora eller små de är, riskerar att bli en rejäl flaskhals i organisationen. Allra helst om ni har mycket att göra och många beslut att förhålla er till om dagarna. Flaskhalsar innebär att information bromsas upp och på sikt kan det få effekter som verkligen hämmar organisationens utveckling.

Vad kan du göra för att motverka det: delegera och platta till din egen organisation. Låt medarbetarna fatta beslut som rör deras vardagliga arbete själva och sedan givetvis informera dig om vad som händer. Större, mer strategiska beslut bör du givetvis leda – men låt medarbetarna vara med även i de diskussionerna. Då får de större förståelse för vart ni är på väg vilket kommer underlätta deras egna beslutsfattande.

Om du detaljstyr för mycket

Känner du behovet av att vara delaktig i allt som sker? Att ha koll och kontroll är två olika saker och den senare, att ha kontroll, är sällan särskilt motiverande för medarbetarna. Det är en allmän regel att ett av de snabbaste sätten att döda kreativitet och inspiration på är detaljstyrning.

Vad kan du göra för att motverka det: släpp kontrollen och ge dina medarbetare mandat att äga och lösa problemen själv. Det viktigaste är att resultatet blir gjort i enlighet med era värderingar och riktlinjer, hur det görs är däremot oviktigt.

Om du börjar känna dig trött och oinspirerad

Börjar det kännas tufft och tungt att dra lasset framåt? Alla har vi dåliga dagar och att vara uthållig som egenföretagare och entreprenör är nödvändigt. Men om du märker att den tyngre perioden inte går över eller att den går ut över organisationen eller din hälsa så bör du överväga att göra någonting annorlunda.

Vad kan du göra för att motverka det: när flyttfåglarna tar sitt pick och pack och drar så är det en erfaren individ som tar täten och visar vägen. Men när hen blir trött så byter flocken platser med varandra så att någon annan tar över styrningen. Ta hand om dig själv som ledare, våga erkänna för dina medarbetare om du är trött, pressad eller stressad. Om du känner dig oinspirerad kommer det att märkas och risken är att du då bromsar er egen utveckling. Be om hjälp, skala av dina åtaganden eller ta en paus om du behöver det.

Om din ledarskapskompetens känns otillräcklig

Få av oss är natural born som ledare och än färre ledare blir fantastiska över en natt. Att känna sig otillräcklig eller okunnig som ledare är därför vanligare än man kan tro.

Vad kan du göra för att motverka det: utöver de klassiska råden som att läsa på om ledarskap eller gå en ledarskapsutbildning så är det mest effektiva sättet att be om feedback från dina medarbetare. Fråga dem vilka dina styrkor och svagheter är som ledare. Be om hjälp internt eller externt för att stötta upp dina svagheter, till exempel med rekrytering. Att leda är ett ständigt lärande och du är högst troligen inte ett undantag från den regeln.

Känner du igen de olika signalerna? Har du försökt att motverka dem men känner att du inte når ända fram eller att du inte får resultatet som du önskar? Då kanske det kan vara dags att lämna över taktpinnen till någon som har mer intresse eller kompetens av ledarskap och organisationsutveckling än du själv. Det kan låta som en skamsen utväg men det är det verkligen inte. Framförallt inte om det finns andra uppdrag i företaget där du verkligen är rätt person på rätt plats! Då blir det snarare en investering som du gör – inte bara för dig själv utan även ditt företag.

Om Clara Löfvenhamn

Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklaren som driver Bossbloggen – ledarskapsbloggen för kvinnor som är eller vill bli chefer. Bossbloggen startade i juli 2016 och är en mötesplats för drygt tusen läsare i veckan som är intresserade av ledarskap, karriär, affärsliv och personlig utveckling. Välkommen in i gemenskapen på www.bossbloggen.se!

 

 

IDEON Science Park logo

Håll koll på det senaste i och kring parken med Ideons nyhetsbrev!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Underbart! Du kommer få en bekräftelse på att du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Har det inte dykt upp? Kolla i din skräppost eller kontakta oss på info@ideon.se.

IDEON Science Park logo

HÅLL KOLL PÅ DET SENASTE I OCH KRING PARKEN MED IDEONS NYHETSBREV!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Bra jobbat!