Clara Löfvenhamn Foto av Zeynep Seitomer

Clara Löfvenhamn, foto av Zeynep Seitomer

Vissa av oss längtar efter den hela året och även om du inte gör det så behöver vi den alla: semestern. Den är viktig av flera anledningar men den största är möjligheten till långvarig återhämtning för att samla kraft och energi. Men enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Avonova är det tre av tio som har svårt att släppa jobbet när man är ledig. Det är inte heller alltid enkelt för de som är kvar på kontoret om de mer seniora medarbetarna och cheferna är borta. Så, här är några tips på hur semesterperioden kan bli rena rama semestern.

Planera semesterperioden

Att planera semestern är sällan några konstigheter, de flesta av oss vill veta i god tid när vi ska vara lediga. Men att planera den handlar inte bara om att bestämma när vem ska vara ledig och också hur arbetet ska fortsätta rulla. Gå igenom vilka arbetsuppgifter som ska göras och vilka som får vänta till dess att ledigheten är över. En Sifoundersökning gjord för Visma visar att var fjärde person har jobb som ligger och väntar när de kommer tillbaka från ledigheten, en situation som i sig kan skapa stress inför att börja jobba igen. Därför kan det vara bra att låta så lite som möjligt bli liggande.

Ha en ordentlig överlämning

Tiden före semesterperioden är ofta relativt stressad och pressad, alla vill få klart allt som inte har hunnits med under våren och det är lätt hänt att överlämningen prioriteras ner. Undvik det om ni kan. Det kan ta lite tid att sätta sig in i nya arbetsuppgifter men det kommer vara värt det desto mer sommarvikarien lär sig arbetet ordentligt.

Lämna jobbet på jobbet

Ett av de mest effektiva sätten att undvika läsa jobbmejl eller svara på samtal på? Det är lämna arbetsdator och telefon på jobbet när du lämnar kontoret så att du inte kan vara tillgänglig. Ha ett larmsystem om något superakut skulle uppstå där de som arbetar får skicka ett sms eller ringa den privata mobilen i stället för att du ska behöva logga på för att ”kolla läget”.

Kom ihåg de som inte är lediga

Om något särskilt, som aldrig händer annars, ska hända så kan vi väl ändå räkna med att det sker när den enda som vet något om det är ledig? Det är dessutom omöjligt att lära sommarvikarien allt. Försök därför i stället att lära dem vart de ska vända sig för att lösa olika problem och skapa lathundar med information och viktiga telefonnummer som kan tänkas behövas.

Passa på att vara ledig

Är det din tur att vara ledig? Passa på att vara det ordentligt. Det är inte bara bra för dig och din hälsa utan också för företaget. Varken individer, grupper eller organisationer mår bra av att någon är oumbärlig. Gör en ordentlig planering, upplärning och överlämning så borde det inte uppstå saker som dina kollegor inte kan hantera. Händer det ändå? Skriv upp det inför nästa år så ni kan lära er av de frågetecken som dykt upp tidigare.

______________________________

Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklare och föreläser exempelvis om hållbart ledarskap, framtidens ledare och om ledarskap för entreprenörer. Hon driver också ledarskapsbloggen Bossbloggen som utbildar och stöttar chefer och blivande ledare i deras vardag. Vill du veta mer? Kontakta henne på clara@bossbloggen.se.

IDEON Science Park logo

Håll koll på det senaste i och kring parken med Ideons nyhetsbrev!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Underbart! Du kommer få en bekräftelse på att du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Har det inte dykt upp? Kolla i din skräppost eller kontakta oss på info@ideon.se.

IDEON Science Park logo

HÅLL KOLL PÅ DET SENASTE I OCH KRING PARKEN MED IDEONS NYHETSBREV!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Bra jobbat!