Volvo Cars etablerade hösten 2016 ett forsknings- och utvecklingscenter på Ideon och sedan dess har verksamheten vuxit successivt. Den 1 januari 2020 tar Volvo helt över huset Delta 3 för att kunna fortsätta sin utveckling, bland annat med ett testgarage.

– Vi jobbar in mot hjärtat, hur man bygger bilar och kärnan i systemen. Volvo måste se hur kompetensen i Lund hjälper till att ställa om till stor del mjukvara och nu har vi fått ett kvitto på värdet av det vi gör, säger Volvos platschef Henrik Svensson till 8till5.

Hos Volvo på Ideon utvecklas framtidens bilar, som bland annat ska vara uppkopplade och självkörande. Då behövs också teknisk kompetens som ligger närmare kunnandet hos grannföretag som Ericsson, Sony och Axis än traditionella fordonskluster som det i Göteborg.

Det finns egentligen bara en sak som hade kunnat göra förutsättningarna ännu bättre, tycker han: att någon konkurrent till Volvo etablerade sig i Lund, för att stärka regionens potential som fordonskluster. På Ideon finns redan aktörer som ARM, Bosch, Continental och Terranet och här verkar också klustret Smarter Mobility.

– I Lund finns tillgång till attraktiv kompetens som flera bolag efterfrågar. Närheten och det goda samarbetet med universitetet är en grundsten för Ideon och en spännande utveckling väntar som en följd av de stora satsningarna som görs i Lund. Investeringar i infrastruktur och inom världsunika materiaforskningsanläggningar som Max IV och ESS skapar unika möjligheter för framtiden, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs.

Artikel i 8till5 om Volvo Cars expansion

Wihlborgs pressmeddelande

Artikel i 8till5 om Lunds växande automotive-kluster

 

IDEON Science Park logo

Håll koll på det senaste i och kring parken med Ideons nyhetsbrev!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Underbart! Du kommer få en bekräftelse på att du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Har det inte dykt upp? Kolla i din skräppost eller kontakta oss på info@ideon.se.

IDEON Science Park logo

HÅLL KOLL PÅ DET SENASTE I OCH KRING PARKEN MED IDEONS NYHETSBREV!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Bra jobbat!