Vår historia

1980-talet

Utvecklingen av Ideon kom som en följd av 1970-talets omstruktureringar i det skånska näringslivet. Man såg ett behov i att skapa förutsättningar för nya näringar och tog inspiration från motsvarande anläggningar som skapats i USA. Ideon grundades genom ett samarbete mellan Lunds universitet, dåvarande Malmöhus län, Lunds kommun och näringslivet.

Landshövding Nils Hörjel är en av Ideons nyckelfigurer. Han får bland annat med finansminister Kjell-Olof Feldt, på att IKEA ska få loss inlåsta investeringsfonder på 110 miljoner kronor, till ett fastighetsbolag på det som ska komma att heta Ideon. Ikanos vd Ingemar Gustafsson var avgörande vid genomförandet och Ikano blev den dominerande fastighetsägaren i Ideon.

Andra viktiga medskapare av Ideon är Lennart Linder-Aronsson och Sven-Thore Holm.

Den 9 juni 1983 togs det första spadtaget på Pålsjö Ängar av Gun Hellsvik, Nils Hörjel och Nils Stjernquist.

På platsen låg en gammal kuvös låg begraven. I den låg en gammal L.M Ericsson-telefon och en flaska Perstorpsättika. Det är dessa två företag som ska flytta in i den första etappen av Ideon. Byggnaden döps till Kuvösen.

De första företagen flyttade in i september, däribland Ericsson och BioInvent. 1988 hade Ideon 100 företag i parken.

1990-talet

I början av 90-talet finns det över 100 företag i parken och omkring 1 000 personer arbetar här. Teknologier som bioteknik och data dominerar bland de nya företagen.

1993 skrevs en uppsats vid Växjö Universitet som visade att Ideon Science Park hade genererat över 2 000 nya jobb. Vid denna tid hade Ericsson 250 anställda och använde hela Alfa-huset för sin verksamhet.

Framträdande företag under 90-talet var Probi, Qliktech, Ericsson, Framfab och Cellavision.

2000-talet

Gertrud Bolin har varit VD för Ideon mellan 1999-2003 och Hans Möller blir nya VD 2003.

Den 30 september 2004 öppnar inkubatorn Ideon Innovation! Det första företaget som flyttar in är Mip Technologies.

2006 grundades Ideonfonden, på initiativ av Sven-Thore Holm, Hans Möller och Lennart Prytz. Bland de 500 investerarna finns Ingvar Kamprad och Erik Penser.

2008 firar Ideon 25 år och bjuder in Kronprinsessan Victoria, som bland annat besöker Bonesupport.2008 finns det över 250 företag i parken med över 3 000 medarbetare.

2010-talet

I mars 2011 invigs Ideon Agora, innovationshuset där allt stöd för startups finns samlade i en byggnad.

2012 startar Ideon Open, en accelerator för storföretag som vill ha hjälp att hitta nya innovationer eller lösa utmaningar på nya, entreprenöriella sätt.

2013 firar Ideon 30 år och sedan starten har det skapats 10.000 arbetstillfällen på Ideon. Teknologi från Ideon används av miljontals människor varje dag. Teknologi från Ideon räddar också liv. I ett nyhetsreportage från Australien i september 2013 berättas om tvåbarnsmamman Vanessa Tanasio som var kliniskt död i 42 minuter men som räddades till livet av HLR-maskinen LUCAS 2 från Stryker/Jolife. Ideon består nu av 350 företag med drygt 2.700 anställda.

2013 invigs det nya huset Ideon Gateway och vid denna tiden finns fyra inkubatorer i parken; Ideon Innovation, The Creative Plot, LIFT och VentureLab, de fyra huserar dock i Alfa-huset.

2016 växer Ideon när Castellum och Vasakronan blir ägare av Ideon tillsammans med Wihlborgs. Parken består nu av 400 företag och cirka 9 000 medarbetare.

Mia Rolf blir Ideons nya VD.

2018 firade vi 35 år av innovationshistoria på Ideon! Samma år blev vi partner med UNOPS!

 

IDEON Science Park logo

Håll koll på det senaste i och kring parken med Ideons nyhetsbrev!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Underbart! Du kommer få en bekräftelse på att du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Har det inte dykt upp? Kolla i din skräppost eller kontakta oss på info@ideon.se.

IDEON Science Park logo

HÅLL KOLL PÅ DET SENASTE I OCH KRING PARKEN MED IDEONS NYHETSBREV!

Du kan enkelt avsluta din prenumeration och vi lovar att inte dela med oss av dina uppgifter med tredje part.

Bra jobbat!